När man söker på det så får man många förslag, på elhyvlar! I min värld så är ialla fall handhyvel en hyvel som får sin kraft av min hand. Eller händer för den delen.

Vi får ibland frågan om vilka hyvlar som man ska ha i sin standard uppsättning. Det man då först får fråga sig är vad man ska göra och använda dom till.
Men generellt så är en liten stöthyvel med normalt vinklat hyveljärn, om man inte hyvlar i hårdaträslag. Då tar man lämpligen en med lägre vinkel på då den lättare tar hand om den sortens trä. Dessa stöthyvlar kan också användas till att putsa kanter, småfix och liknande. Tillsammans med ens stötlåda så kan man också trimma lister och andra mindre trästycken för en mycket tät skarv tex.

Om man snickrar lite större saker som gunghästar, lådor eller liknande så kommer också en putshyvel till pass. Den som är mest användbar och flexibel är någon av putshyvlarna med inverterat hyvelstål. Dom finns i två storlekar passande beroende på igen vad man gör men också kanske storleken på sina händer. Det ska vara skönt att hålla i hyveln.