Nu fyller Rubank Verktygs AB fyller vi ett år!
Bolaget började för att jag inte kunde hitta en bra källa för hyvlar i Sverige. Så jag startade ett sådant företag.

Från dag ett har målsättningen varit att tillhandahålla verktyg av hög kvalité för finsnickeri, båtbygge, instrumentbygge och annat, vare sig man är proffs eller entusiast. Det hela började med en kontakt med Veritas tools från Kanada och Hock tools från USA som båda har gott rykte och hög kvalité på sina verktyg. Handhyvlar, hyvelstål och ryggsågar var det som vi först började med. Sedan i våras så finns även japanska vattenbrynen hos oss från Naniwa.

”Kärleken till trä består av vassa verktyg.” sa snickarmästaren Tomas Tempte i sin bok ”Arbetets ära” , så vassa verktyg är det som vi själva vill ha när vi jobbar, så Veritas slipjigg nyttjas till både stämjärn och hyvelstål. Nytt sedan i höst är raspar från franska Auriau . Vi har också börjat med Japanska stämjärn och lockbettlar.

Till den som bygger gitarr eller fiol eller andra instrument kom det en nyhet efter sommaren från Veritas, musikhyvlar, eller minihyvlar. Dom funkar till småjobb av andra slag än bara instrumentbygge också, tex. runda av en kant med den konkava hyveln.

Framtiden innehåller fler verktyg ! Vi kommer under hösten att ta in fler verktyg i sortimentet. Dels kommer Veritas med några nyheter, och dels tar vi in några nya fabrikat som vi fått kundtips om.