Lövsågning har väl de flesta kommit i kontakt med inom träslöjden i grundskolan. Själv så lövsågade jag spant till mina modellflygplan som liten knatte, med blandat resultat!

Förutom att såga i tunt trä så finns ju också lövsågning inom juvelerarsidan, men då med lite andra sågblad mer lämpade för metall. Vi jobbar dels med själva sågramen, lövsågen och dels sågblad till dessa, lövsågsblad.

Den mer professionella användaren kan ibland vara en dekopör, dvs. mer inriktat på intarsiakonsten. Dekopör är den traditionella titeln på den som utför intarsia, inläggningar eller inläggningsarbete Förr, under 1500 – 1700 talet, kunde dessa hantverkarna kallas lövsnidare eller blomskärare.

Konstarten anses nu som mycket unik, och endast ett fåtal sysslar med den, dock så finns det ett antal Svenska hantverkare som utbildat sig i yrket och försörjer sig på det.

Andreas Björklund är utbildad möbelsnickare och dekopör, hans sida hittar du här Björklunds Intarsia

Lena Nordenståhl är också finsnickare och dekopör, hennes sida är här Nordenståhls Finsnicker

Vill du se hur det kunde se ut förr med bla. användning av intarsia så kika på denna länk till

Charlotta Ekholms arbete om Johannes Fundberg – en Dalslandssnickare.

Lite om våra produkter för lövsågning.

När man ska spänna in sitt lövsågblad i sågramen så kan det ju vara så att man får problem.

Excenterspännare

Excenterspännare

Själva inspänningsmekanismen brukar kunna reta gallfeber på en, Knew Consepts´s såg löser problemet med en snygg excenterspännare som gör att du snabbt och enkelt först monterar sågbladet och sedan viker upp excenterspännaren så sitter det i spänn. Förutom denna finess så väger sågen inget… njo. Den väger men väldigt lite eftersom hela ramen är i laserskuren aluminium. Knew kontursågar.

Det kan tyckas att en så modern såg känns fel om man är traditionalist och det får man kanske hålla med om, för det är en lite futuristisk såg man håller i handen !

Här är en länk till en sågtest av Knew sågen