Japansågar som vi för är från Hishika i Japan. Hishika tillhör den högre kvalitéklassen av Japanska sågar. Till stora delar handgjorda, dock utan att priset blir avskräckande.

Royoba sågen är den mest kända och populära av våra japansågar, med sina två sidor, en med tandning för kapsågning och en sida med sågtänder för klyvsågning så är den en mycket bra allaround såg. Flera som använder dessa, både en långa 240mm och den korta 180mm använder dom till allt från husbygge till båtbygge och allt snickeri mellan dessa!

En nya Japansåg i vårt sortiment är den längre Kugihikisågen. Gjord för att såga av tex. pluggar mm så är dess sågtänder utan skränkning, det gör att den kan ligga helt plant på en träyta utan att skada ytan när en plugg sågas av. Dock så är densamma också poppulär som sinksåg då den ger ett mycket tunt och fint sågsnitt!

Japansåg, japansk såg

Japansåg, Kugihiki eller pluggsåg för mycket fina snitt och kapning av träplugg

 

Att japanska sågar sågar på draget är nog dom flesta medvetna om, dock så får man känna sig fram lite innan man hittar rätta handhavandet med dom. Men när man väl lärt sig så sitter det i ryggmärgen och endel vill helt göra sig av med sin gamla fogsvans !

 

 

Annonser