Klippspik har använts i Sverige sedan 1800-talet, klase även till viss del på 1700-tlet också. Många hus och gårdar, båtar och möbler samt lådor och annat har spikat med klippspik. I Sverige fanns tillverkning på många bruk men dom flesta, om inte alla,har numer lagts ned. Vårspikkommerfrån TremontNail co i USA,en av dom sista tillverkarna av klippspik. Ur deras sortiment har vi tagit in tre typer med olika längder.

Klippspik dyckert

Dyckert (Tremont) denna klippspik används där du vill ha ett minimum av synlighet, avsikten är att hela spiken ska slås in i materialet så att ingenting sticker ut, dyckertspik används till invändiga snickerier såsom foder vid fönster och dörrar, socklar vid golv eller till taklister med mera. Också i möbelsamanhang lämplig spiksort.

Klippspik med litet huvud

Klippspik för möbelstommar, paneler o liknande (Tremont) denna klippspik används där du önskar et..
Klippspik med huvud (Tremont) denna klippspik passar till ställen där du inte behöver dölja huvud.
Klippspik med huvud

denna klippspik passar till ställen där du inte behöver dölja huvudet, tex där det inte gör något att den sysns. Spiken är lämtlig för tex nagling (metod att ”vända” spiken på basidan som en märla, metoden ger en mångdubbelt stark skarv).Passar bla till vägar, breda skivor, dörrrar, paneler och liknande
Lite spikkronologi